Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάθμιση:
Εμπιστευτικό -Όχι ξένοι υπήκοοι (CONFIDENTIAL//NOFORN)
Μετάφραση από ToSofoPaidi
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗς ΑΓΓΛΙΑΣ: ΑΧΗΣΥΧΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King είπε στον Πρέσβη, σε συνάντηση στις 16 Φεβρουαρίου, πως η μείωση του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το κόμμα που θα κερδίσει τις γενικές εκλογές που αναμένονται στις 6 Μαΐου. Ενώ κανένα από τα δύο κόμματα δεν διαθέτει επαρκώς λεπτομερή σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος, ο King εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη εμπειρίας της ηγεσίας των Συντηρητικών και αποφάνθηκε πως ο ηγέτης του κόμματος David Cameron και ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της αντιπολίτευσης George Osborne δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί τις πιέσεις που θα αντιμετωπίσουν από διάφορες ομάδες όταν θα προσπαθήσουν να περικόψουν δαπάνες. Ο King επιπλέον εξέφρασε ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, θεωρώντας πως το 2010 η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αναιμική ενώ μια ύφεση “διπλού πάτου” είναι πιθανή. Προέβλεψε επίσης πως τα έντονα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα προκαλέσουν μια περαιτέρω ενοποίηση των δυνάμεων εντός της Ευρωζώνης, με την πιθανότητα η Γερμανία και η Γαλλία να επιβάλλουν το δικαίωμα να εξετάζουν λεπτομερώς αν όχι να ασκούν κάποιον έλεγχο στα οικονομικά της Ελληνικής Κυβέρνησης με αντάλλαγμα έμμεσες ή άμεσες εγγυήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο περιθώριο της συζήτησης για την Ελλάδα και θα μπορούσε να έχει μικρότερη επιρροή στην Ε.Ε., ενώ η Γερμανία και η Γαλλία θα επιδιώξουν μεγαλύτερη συνοχή εντός της Ευρωζώνης στον απόηχο της Ελληνικής κρίσης, τόνισε.
Πρεσβεία: London
Ημερομηνία: 2010-02-17T17:18:00Z
Tags: ECON, EINV, PGOV, UK
Έγγραφο (body):
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑΣ 01 ΑΠΟ 02 ΛΟΝΔΙΝΟ 000364
SIPDIS
NOFORN
EO 12958 DECL: 02/16/2020
TAGS ECON, EINV, PGOV, UK
ΘΕΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗς ΑΓΓΛΙΑΣ: ΑΧΗΣΥΧΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαβάθμιση: Πρέσβης Louis B. Susman για τους λόγους 1.4 b and d.
- - - - - - - - - -
Ζοφερό Ηνωμένο Βασίλειο και Παγκόσμια Οικονομική Εικόνα
- - - - - - - - - -
Για τους επόμενους δέκα μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει την πρόκληση ανάληψης μέτρων μείωσης του χρέους, του ελέγχου του πληθωρισμού και της αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανεργίας. Το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 12,6% του ΑΕΠ το 2010. Ο πληθωρισμός για το δωδεκάμηνο Δεκέμβριος 2009-Δεκέμβριος 2010 διαμορφώθηκε στο 3,5%, πρώτιστα ως αποτέλεσμα της επιστροφής του ΦΠΑ στο 17,5% και τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Ο King προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί φέτος στο 2%, καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν, με την τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι να παραμένει γύρω στα 70$ αμερικανικά δολάρια. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυξανόμενη ανεργία. Οι επιχειρήσεις θα καταργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας φέτος και θα εξαλείψουν πολλές θέσεις μερικής απασχόλησης, καθώς οι εργοδότες αντιλαμβάνονται πως η οικονομική ανάκαμψη θα είναι μια μακρά, πολύχρονη διαδικασία, είπε ο King. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη περάσει από την δύσκολη περίοδο της αυξανόμενης ανεργίας και είδαν το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξηση της παραγωγικότητας. Το ΗΒ -και η Ευρώπη γενικότερα- δεν έχει περάσει από αυτή την αναδιάρθρωση και η παραγωγικότητα μειώθηκε το 2009.
Η εικόνα παγκοσμίως ήταν επίσης ανησυχητική, σχολίασε ο King. Στη συνάντηση του G7 της 6ης Φεβρουαρίου στο Iqualit του Καναδά, ο Γερμανός και ο Ιάπωνας Υπουργοί Οικονομικών διατύπωσαν ανησυχίες σχετικά με την ασθενή εσωτερική κατανάλωση και την αργή ανάκαμψη του εξαγωγικού εμπορίου, σημείωσε ο King. Ενώ η εγχώρια δαπάνη της Κίνας, κυρίως στα μεγάλα έργα υποδομών, βοήθησε στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση στην εγχώρια κατανάλωση. Οι Κινέζοι καταναλωτές δεν θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, είπε. Δεδομένων αυτών των παραγόντων, καθώς επίσης και της υψηλής ανεργίας στις ΗΠΑ και της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας στην Ευρώπη, ήταν δύσκολο να είναι αισιόδοξος για ανάκαμψη το 2010, υποστήριξε ο King, και σημείωσε πως η ύφεση “διπλού πάτου” ήταν ακόμα πιθανή.
- - - - - - - - - -
Συντηρητικοί – Ανέτοιμοι
- - - - - - - - - -
Οι ηγέτες των Συντηρητικών David Cameron και George Osborne δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τις πιέσεις που θα αντιμετωπίσουν μόλις επιχειρήσουν να περικόψουν δαπάνες, όταν “εκατοντάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα αιτιολογούν το γιατί δεν θα πρέπει να μειωθούν οι προϋπολογισμοί τους, δήλωσε ο King. Σε πρόσφατες συναντήσεις μαζί τους πίεσε για λεπτομέρειες για το πως σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το χρέος, αλλά έλαβε μόνο γενικότητες ως απαντήσεις. Τόσο ο Cameron όσο και ο Osborne έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα μόνο με όρους πολιτικής και το κατά πόσο θα επηρρεάσουν την δημοτικότητα των Συντηρητικών. Ο King εξέφρασε επίσης ανησυχία πως ο διπλός ρόλος του Osborne τόσο ως επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της αντιπολίτευσης, όσο και ως γενικός συντονιστής του κόμματος για τις εκλογές θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα στην προσέγγιση οικονομικών θεμάτων.
Ο King εξέφρασε επίσης ανησυχία για την έλλειψη βάθους στο κόμμα των Συντηρητικών. Ο Cameron και ο Osborne διαθέτουν λιγοστούς συμβούλους και αντιστέκονται στο να επεκταθούν εκτός του μικρού τους κύκλου. Η συνεργασία Cameron/Osborne δεν διαφέρει από την ομάδα Tony Blair/Gordon Brown των πρώτων χρόνων των Νέων Εργατικών όταν αυτοί δούλεψαν με επιτυχία ως μέρος της αντιπολίτευσης, ωστόσο ρωγμές εμφανίστηκαν -για διάφορους λόγους- όταν οι Εργατικοί βρέθηκαν στην εξουσία. Παρόμοιες τάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν αν οι Cameron και Osborne διαφωνήσουν στο πως θα χειριστούν το έλλειμμα, ενώ και η έλλειψη βάθους στον εσωτερικό τους κύκλο θα επιδείνωνε την κατάσταση.
- - - - - - - - - -
Τα προβλήματα της Ελλάδας θα επαναπροσδιορίσουν την Ευρωζώνη
- - - - - - - - - -
Η Γερμανία και η Γαλλία δε θα έχουν τελικά άλλη επιλογή από το να προσφέρουν εγγυήσεις για το Ελληνικό χρέος, σημείωσε ο King. Η Ευρωζώνη δε θα μπορούσε να ρισκάρει μια Ελληνική κατάρρευση και η υποτίμηση του ευρώ δεν αποτελούσε πολιτική επιλογή για τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν, ως προϋπόθεση για κάθε εγγύηση, να απαιτήσουν την δυνατότητα για επιτήρηση αν όχι την άσκηση κάποιου ελέγχου στον Ελληνικό προϋπολογισμό. Μακροχρόνια, η ανάγκη για μεγαλύτερη πολιτική συνοχή θα επιταχυνθεί. Η μοναδική επιτυχία της ΕΕ ήταν η νομισματική ένωση και τώρα η επιτυχία αυτή έχει υπονομευθεί. Οι ηγέτες σε Γερμανία και Γαλλία έχουν αναγνωρίσει πως επιτρέποντας να συμβεί η νομισματική ενοποίηση χωρίς αντίστοιχη πολιτική συνοχή ήταν ένα λάθος και αυτό που θα έπρεπε να διορθωθεί, είπε ο King.
Η κίνηση της Ευρωζώνης για μεγαλύτερη πολιτική συνοχή θα μπορούσε να αντισταθμίσει ορισμένα μειονεκτήματα για το ΗΒ, θεωρεί ο King. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ECOFIN στις 16 Φεβρουαρίου οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης άκουσαν ευγενικά τον Υπουργό Darling όταν αυτός σχολίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, ωστόσο αυτός δεν κλήθηκε να παραστεί στις εσωτερικές συζητήσεις καθώς το ΗΒ δεν αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης. Θα ήταν υποχρέωση του ΗΒ να αποδείξει πως έχει κάτι χρήσιμο να πει και να είναι εποικοδομητικά προσδεδεμένο στην ΕΕ, εφόσον θα προέκυπτε μεγαλύτερη πολιτική συνοχή ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, σχολίασε ο King.
 www.thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου