Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάθμιση:
Εμπιστευτικό (CONFIDENTIAL)
Μετάφραση από Σπύρος Πιστικός
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΑΡΚΟΖΙ: Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΤΕ ΣΑΡΕΤ ΤΕΙΝΕΙ ΧΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΑΠΟ ΤΟ UMP
Πρεσβεία: Paris
Ημερομηνία: 2005-03-01T17:30:00Z
Tags: PREL, FR, PINT
Έγγραφο (body):
Ε Μ Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ι Κ Ο PARIS 001306
SIPDIS
EO 12958 DECL: 02/28/2015
TAGS PREL, FR, PINT
ΘΕΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΑΡΚΟΖΙ: Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΤΕ ΣΑΡΕΤ ΤΕΙΝΕΙ ΧΕΙΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΑΠΟ ΤΟ UMP
Ταξινομημένο από: Πρέσβη Howard Leach, για τους λόγους 1.5 (b) και (d)
1. Περίληψη: Σε μία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία, ο νέος επικεφαλής διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος UMP, πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ, τηλεφώνησε στον Πρέσβη Λιτς την 1η Μαρτίου, τείνοντας χείρα φιλίας και συνεργασίας. Ο Σαρέτ χαιρέτισε τα θετικά αποτελέσματα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή - σε Ισραήλ/Παλαιστίνη, Ιράκ και Λίβανο - και μάλιστα κατηγόρησε τον Πρόεδρο Σιράκ για την "ντροπιαστική" επιδείνωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, λόγω του Ιράκ. Ο Σαρέτ είπε ότι το UMP θα ήθελε να δημιουργήσει δεσμούς και με τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, καθώς και με επίσημους Αμερικανούς επισκέπτες στο Παρίσι, όπως θα ήταν σωστό. Η χειρονομία του Σαρέτ, άνευ προηγουμένου όπως θυμόμαστε, λέγεται ότι παροτρύνθηκε από τον Πρόεδρο του UMP, Σαρκοζί. Οι απόψεις που εξέφρασε είναι ξεκάθαρα αυτές του πολιτικού που αυτή τη στιγμή είναι ο κατάλληλος για να βάλει ένα τέλος στη θητεία του Σιράκ ως Προέδρου. Τέλος περίληψης.
2. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ τηλεφώνησε στον Πρέσβη Λιτς την 1η Μαρτίου με την ιδιότητά του ως επικεφαλής διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος UMP. (Σημείωση: Ο Πρόεδρος του UMP, Νικολά Σαρκοζί, πρόσφατα διόρισε τον Σαρέτ στη θέση αυτή. Ο ντε Σαρέτ είναι επίσης αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της γαλλικής Βουλής. Υπηρέτησε σαν Υπουργός Εξωτερικών από το 1995 ως το 1997, υπό την πρωθυπουργία του Αλέν Ζιπ.) Ο Σαρέτ, αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή - Ιράκ, Ισραήλ/Παλαιστίνη, Λϊβανος, Αίγυπτος - παρατήρησε ότι η αμερικανική πολιτική έχει πετύχει. Το UMP χαιρετίζει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Αυτός και το UMP επίσης συμφωνούν με την αμερικανική θέση ότι "η Μέση Ανατολή είναι στάσιμη πολιτικά επειδή είναι στάσιμη οικονομικά". Ανέφερε την άποψη της Υπουργού Ράις - την οποία και ενστερνίζεται - ότι είναι απαραίτητο να δουλέψουμε με τον κόσμο όπως είναι, αλλά δεν είναι απαραίτητο να δεχτούμε ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει. (αυτή είναι μία άποψη, πρόσθεσε, που ταιριάζει πολύ περισσότερο σε μία υπερδύναμη. Οι μικρότερες χώρες γενικά πρέπει να δέχονται τη μοίρα τους.) Ο Σαρέτ είπε ότι αυτές οι κοινές απόψεις οδήγησαν το UMΡ στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να "οργανώσει μία χρήσιμη σχέση με τις Η.Π.Α." Ο Σαρέτ μίλησε συγκεκριμένα για συνεργασία με τα αμερικανικά πολιτικά κόμματα - τόσο με τον φυσικό του συνεργάτη, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όσο και με τους Δημοκρατικούς. Πέρα από τις επαφές με τα κόμματα, το UMP θα ενδιαφερόταν να συναντήσει επίσημους επισκέπτες στο Παρίσι, όπως θεωρείται πρέπον από τον Πρέσβη.
3. Σχολιάζοντας περαιτέρω την παρούσα κατάσταση, ο Σαρέτ υποστήτιξε ότι "η σχέσεις με τις Η.Π.Α. είναι το θεμέλιο των γαλλικών διεθνών σχέσεων." Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια υπήρξαν "ντροπιαστικά". Ο Σαρέτ έριξε το βάρος της ευθύνης προς μία κατεύθυνση: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε έναν δρόμο που έκανε τα πράγματα δυσκολότερα." (Σημείωση: Τον Φεβρουάριο του 2003, ο Σαρέτ ήταν ένας από τους ελάχιστους Γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους που αντιτάχθηκαν στο γαλλικό βέτο ενάντια σε μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.) Το UMP βλέπει με καλό μάτι τη θετική αλλαγή τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπε ο Σαρέτ. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην πρόσφατη πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αναφέροντας αρκετές φορές κάτι που ακούγεται συχνά εδώ, ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τις σχέσεις μεταξύ Η.Π.Α. και Ευρώπης. Η Γαλλία, είπε, πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της, ώστε να μην "βρίσκεται πάντα στην ίδια (δηλ. την Παλαιστινιακή) πλευρά του δρόμου." Οι Η.Π.Α., που τείνουν να βρίσκονται στην άλλη πλευρά, σωστά κατηγορεί τους Παλαιστίνιους επειδή ποτέ δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τα τρομοκρατικά κινήματά τους. Η δεύτερη ιντιφάντα ήταν καταστροφική - για τους Παλαιστίνιους, για την διάσκεψη ειρήνης στο Ισραήλ, και επειδή ενθάρρυνε την εγκαθίδρυση περισσοτέρων οικισμών. Η νέα παλαιστινιακή αρχή δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ανάγκη να κανονίσει το θέμα της τρομοκρατίας. Οι Ισραηλινοί, από την πλευρά τους, δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα διατηρήσουν 250.000 ομοεθνείς τους στα παλαιστινιακά εδάφη. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, είπε ο Σαρέτ, και απαιτεί όλες τις ενέργειες των Η.Π.Α. και της Ευρώπης. Είπε ότι παραμένει εξαιρετικά προβληματισμένος και σκεπτικός για την κατάσταση. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι οι όροι για ειρήνη είναι δεδομένοι - έχοντας υπόψιν την αρνητική πορεία που εξελίχθηκε μετά το υποσχόμενο ξεκίνημα στη δεκαετία του 1990.
4. Ο Πρέσβης Λιτς άδραξε την ευκαιρία για να ρωτήσει τον Σαρέτ ποιες είναι οι απόψεις του σχετικά με την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένης της θέσης του ως προέδρου της κοινοβουλευτικής Ομάδας Γαλλοτουρκικής Φιλίας. Ο Σαρέτ είπε ότι ο γαλλικός λαός έχει μία "βαθιά και ισχυρή πεποίθηση ενάντια στην είσοδο της Τουρκίας. Είναι ένα συναίσθημα που δεν θα εξαφανιστεί με τον καιρό." (Σημείωση: Αυτή η άποψη, αντίθετη με αυτήν του Προέδρου Σιράκ, αντικατοπτρίζει την αντίθεση του προέδρου του UMΡ, Νικολά Σαρκοζί, και της πλειοψηφίας των μελών του UMΡ.)
Λιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου