Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: Ώρα Ελλάδας …

΄΄Αποκαλύπτουμε ολόκληρη τη λίστα των μηνυμάτων από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, που πρόκειται να δημοσιοποιήσει η ιστοσελίδα «Wikileaks». Πρόκειται για εκατοντάδες αναφορές της αμερικανικής διπλωματίας, οι οποίες σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα της ελληνικής πολιτικής σκηνής κι όχι μόνο…
Οι επίμαχες αναφορές ξεκινούν από τη δεκαετία του ’80, αλλά ο βασικός όγκος πληροφόρησης περιορίζεται από τον Ιούλιο του 2006 το Φεβρουάριο του 2010. Ως αποστολείς των τηλεγραφημάτων «ελληνικού περιεχομένου» εμφανίζονται οι αμερικανικές πρεσβείες στην Αθήνα και στη Λευκωσία.΄΄…


Οι υπογραμμίσεις έγιναν από μένα. Απο κάτω ακολουθεί μικρό απόσπασμα της λίστας των μηνυμάτων όπως τις δημοσίευσαν τα Επίκαιρα (συνολικά μόνο η λίστα που αφορά την Ελλάδα αποτελείται από 65 σελίδες) . Εντύπωση προκαλεί η  επικεφαλίδα BAKOYANNIS δύο φορές . Αν δεν έκανα  λάθος στην γρήγορη ΄΄ανάγνωση΄΄ που της έκανα , είναι η μοναδική ΄΄ονομαστική ΄΄ αναφορά  επικεφαλίδας τηλεγραφήματος σε Έλληνα πολιτικό. Επίσης φαίνονται αναφορές σχετικές με GAZPROM, ANARCHISTS και πολλές άλλες. Ουσιαστικά συμπεράσματα όμως θα προκύψουν (εάν προκύψουν…)μόνο με την αποκάλυψη του περιεχομένου των τηλεγραφημάτων – αναφορών.

και από άλλη ανάρτηση των Επικαίρων πάλι,  όπου ως πηγή αναφέρει σημερινό (08/12/2010) δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ:
΄΄Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι περισσότερες αναφορές στα µηνύµατα της σχετίζονται µε την εξωτερική πολιτική και τις εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις.
Συγκεκριµένα, από την πρεσβεία της Αθήνας συντάχθηκαν 945 τηλεγραφήµατα µε κωδικό PREL που αντιστοιχεί στις εξωτερικές σχέσεις και 638 µε κωδικό PGOV για τα ενδοκυβερνητικά ζητήµατα.
Ακόμα, υπάρχουν αναφορές σε θέµατα τροµοκρατίας σε 151 τηλεγραφήµατα από την Αθήνα και σε έξι από τη Θεσσαλονίκη που συντάχθηκαν μεταξύ Ιουλίου 1985 και Φεβρουαρίου 2010. Μόνο µέσα στο 2009 συντάχθηκαν σχεδόν 50, δηλαδή το 1/3 των µηνυµάτων, µε τον «τροµοκρατικό» κωδικό PTER, ενώ τα περισσότερα (δέκα) αποστάλθηκαν τον Φεβρουάριο του2009 (που είχαμε την ένοπλη επίθεση στο αστυνοµικό τµήµα Κορυδαλλού και στο Alter από τη Σέχτα Επαναστατών, αλλά και την ανεύρεση αυτοκίνητου παγιδευµένου µε εκρηκτικά στην Eurobank της Κηφισιάς).
Εννέα τηλεγραφήµατα όπου περιλαµβάνονται θέµατα τροµοκρατίας εστάλησαν από την Αθήνα τον ∆εκέµβριο του 2008, με τα επεισόδια για τον θάνατο Γρηγορόπουλου, ενώ επτά τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλαβε χώρα κάποια τροµοκρατική ενέργεια, παρά μονάχα µόνο µία σύλληψη 21χρονου ως υπόπτου για συµµετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
Αίσθηση προκαλεί ότι σε 49 τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα υπάρχουν αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρµογές, αφού έχουν στην περιγραφή τους τον κωδικό των στρατιωτικών πυρηνικών εφαρµογών MNUC, τα οποία συντάχθηκαν κατά την περίοδο Ιουλίου 2006 – Φεβρουαρίου 2010.΄΄
Πέρα όμως από τις 49 αναφορές σε πυρηνικά, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σταλεί δεκάδες τηλεγραφήµατα όπου µνηµονεύονται άλλα στρατιωτικής φύσεως ζητήµατα. Από τους κωδικούς κατηγοριοποίησης των µηνυµάτων από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φαίνεται ότι σε 89 γίνεται λόγος για στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε 37 για στρατιωτική βοήθεια και πωλήσεις όπλων και σε 139 για έλεγχο οπλισµού ή και ζητήµατα αφοπλισµού.
Υπάρχουν ακόμα τηλεγραφήματα για την «εθνική ασφάλεια» και την «γενική ασφάλεια», ενώ 42 ακόµα τηλεγραφήµατα εµφανίζουν τον κωδικό PINR (Intelligence), που αντιστοιχεί στη συλλογή πληροφοριών. Σε 80 τηλεγραφήµατα από τις αρχές του 2005 έως τις αρχές του χρόνου που διανύουµε γίνονται αναφορές σε ενεργειακά ζητήµατα. Μάλιστα, στη βάση δεδοµένων των τηλεγραφηµάτων που διέρρευσαν στους ανθρώπους του Wikileaks εµφανίζεται ένα µήνυµα µε ηµεροµηνία 30/4/2008 που φαίνεται πως σχετίζεται µε την υπογραφή Καραµανλή για την ελληνική συµµετοχή στην κατασκευή του αγωγού South Stream.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πιο συχνός κωδικός στα τηλεγραφήµατα, έπειτα από αυτούς των εξωτερικών σχέσεων, των εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και µαζί µε αυτόν των οικονοµικών ζητηµάτων είναι ο PHUM, που αντιστοιχεί στον τοµέα των ανθρώπινων δικαιωµάτων. Ακόµα, 41 τηλεγραφήµατα µνηµονεύουν θέµατα προσφύγων.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει ένα τηλεγράφημα με την ένδειξη BAKOYANNIS στην επικεφαλίδα του, το οποίο συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη Γερµανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου