Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάθμιση:
Εμπιστευτικό (CONFIDENTIAL)
Μετάφραση από mr.bungle
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Πρεσβεία: Madrid
Ημερομηνία: 2004-02-20T05:57:00Z
Tags: PTER, KAWC, PHUM, PINR, SP, Counterterrorism
Έγγραφο (body):
Ε Μ Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ι Κ Ο ΜΑΔΡΙΤΗ 000583 SIPDIS E.O. 12958:
DECL: 02/19/2014 TAGS: PTER KAWC PHUM PINR SP

ΘΕΜΑ: ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Έχει χαρακτηρισθεί από: Charge J. Robert Manzanares per1.5 (b) and (d).

¶1. (C) Η Ισπανική Εθνική Αστυνομία (SNP) έχει ζητήσει επίσημα μέσω της Πρεσβείας από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών (USG) να δώσει εξουσιοδότηση σε Ισπανούς αστυνόμους για την πρόσβαση στην ανάκριση δύο κρατουμένων του Γκουαντάναμο. Η SNP επιδιώκει την ανάπτυξη της πληροφόρησης σχετικά με την κατάρτιση, την πρόσληψη και την ανάπτυξη των δύο κρατουμένων στο Αφγανιστάν. Οι δύο κρατούμενοι είναι: Omar Amer Deghayes, ISN US9LY-00727-DP (Λίβυος) Jamil Abdul Latif Elbanna, ISN US9JO-00905-DP (Παλαιστίνιος)

¶2. (C) Ο δικαστής Baltasar Garzon ηγείται της έρευνας σχετικά με την σύλληψη πυρήνα της αλ Κάιντα στην Ισπανία τον Νοέμβρη του 2001. Ο Garzon πιστεύει ότι ο ηγέτης του πυρήνα Eddin Barakat Yarkas, ή αλλιώς Abu Dahdah, στρατολόγησε τους δύο κρατουμένους στην Ισπανία. Ο Garzon έχει τονίσει σε όλους μας ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει αυστηρές προθεσμίες για τη δίωξη των Barakat Yarkas και των μελών του πυρήνα του. Ο Garzon μας έχει πει ότι πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία στην τελική τους μορφή για να τα υποβάλει στον εισαγγελέα όχι αργότερα από τον Απρίλιο του 2004. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές του SNP και ο Garzon τονίζουν ότι η άμεση απόκτηση εξουσιοδότησης για την πρόσβαση στους προαναφερόμενους κρατουμένους είναι κρίσιμη.

¶3. (SBU) Στις 13 Φεβρουαρίου, το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αίτηση του δικαστή Garzon να ζητήσει την έκδοση στην Ισπανία από το Γκουαντάναμο των Deghayes και Elbanna (και έναν τρίτο κρατούμενο, Lahcen Ikassrien, Μαροκινός). Η απόφαση αυτή έλαβε χώρα την ίδια μέρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ (USG) μετέφερε έναν Ισπανό υπήκοο κρατούμενο του Γκουαντάναμο στην ισπανική επιμέλεια για δίωξη, υπό την καθοδήγηση Garzon, ως μέλος του πυρήνα της Αλ Κάιντα και στρατολογημένο από τον Barakat Yarkas. MANZANARES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου