Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάθμιση:
Εμπιστευτικό (CONFIDENTIAL)
Μετάφραση από Des Orf
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ A/S CAMBELL ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ HYUN IN-TAEK
Απόρρητη αναφορά από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ν.Κορέα Καθλίν Στέφενς με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2009 για την συνάντηση που είχε τέσσερις μέρες νωρίτερα με το Νοτιοκορεάτη υπουργό Ενοποίησης Χιουν Ιν Τάεκ.

Αναφέρονται εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, («θεωρείται απίθανο να ζήσει πέρα μετά το 2015», αναφέρονται οι φήμες για εγκεφαλικό και καρκίνο στο πάγκρεας), σημειώνεται πως έχει επισπευστεί η διαδικασία διαδοχής στο νεώτερο γιο του προέδρου και ότι μετά από μερικά «πυροτεχνήματα» (δηλαδή μία τρίτη πυρηνική δοκιμή ή εκτοξεύσεις πυραύλων) ως τα μέσα Οκτώβρη του 2009 η Πιονγκγιάνγκ θα επέστρεφε στο τραπέζι διαλόγου των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου.

Υπογραμμίζεται πως η Βόρεια Κορέα «υποφέρει από σημαντικές ελλείψεις τροφίμων και καταστροφική οικονομική κρίση που προκαλείται από την έλλειψη ξένης βοήθειας, οικονομικής βάσης και αξιοπρεπούς αγροτικής παραγωγής».
Εκτιμάται πως η κατάσταση είναι χειρότερη από τη σιτοδεία του 1996-97 λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας «όχι μετά αλλά στη διάρκεια της περιόδου μετάβασης της εξουσίας».
Αναφέρεται πως ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας έχει  υποβαθμιστεί μετά την αποτυχία του Κιμ Γκάε Κουάν «να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ».
Πρεσβεία: Seoul
Ημερομηνία: 2009-07-24T06:38:00Z
Tags: PGOV, PREL, PINR, ECON, KN, KS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου