Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτη ημέρα της δίκης του Jullian Assange: Τα επιχειρήματα της υπαράσπισης


Η πρώτη ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης του Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Σουηδική εισαγγελία για τον Jullian Assange ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο.


Ο Geoffrey Robertson, δικηγόρος του Jullian Assange ζήτησε από το δικαστήριο να μην προχωρήσει στην έκδοση αφού αυτή δε θα οδηγούσε σε μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία. Ισχυρίστηκε ότι οι ερωτικές επαφές που είχε ο πελάτης του με τις δύο γυναίκες ήταν συναινετικές και ως εκ τούτου δεν δικαιολογούν την έκδοση του. Επιπλέον η υπεράσπιση του Αυστραλού επεσήμανε ότι διεθνή εντάλματα μπορούν να εκδίδονται σε περίπτωση δίωξης και όχι για ανάκριση. Η Clare Montogmery από τη μεριά της εισαγγελίας αντέτεινε ότι το ένταλμα «δείχνει επαρκή βούληση για δίωξη».

Η Brita Sundberg-Weitman, πρώην δικαστής της Σουηδίας επιτέθηκε στην κατηγορούσα αρχή αναφέροντας ότι η Εισαγγελέας της Σουηδικής χώρας έχει μια «μάλλον προκατειλημμένη άποψη εις βάρος των ανδρών». Η ημέρα ολοκληρώθηκε από την υπεράσπιση με παράθεση επιχειρημάτων σύμφωνα με τα οποία αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητα της Σουηδικής αρχής για την έκδοση Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο Julian Assange ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση έκδοσής του στην Σουηδία δεν θα έχει το δικαίωμα σε μια δίκαια δίκη, ότι μέσω της Σκανδιναβικής χώρας μπορεί να οδηγηθεί στις ΗΠΑ και ισχυρίστηκε ότι επανειλημένως είχε προσφερθεί να απαντήσεις στις ερωτήσεις της εισαγγελίας όταν βρισκόταν στη Στοκχόλμη.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου