Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μυστικές πτήσεις της CIA με την άδεια της Τουρκίας σύμφωνα με το Cablegate


Την ώρα που αναμένουμε από το WikiLeaks να ανακοινώσει το νέο σύστημα διανομής των διπλωματικών εγγράφων και το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων ΜΜΕ η γερμανική Die Welt δημοσιεύσει σήμερα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία συνεργάστηκε με την Αμερική για μυστικές πτήσεις μεταφοράς κρατουμένων.


Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση ένα tweet δημοσιογράφου της Νορβηγικής AftenSpoten δείχνει ότι πιθανότατα η Die Welt έχει στα χέρια της πλέον το συνολικό πακέτο διπλωματικών εγγράφων της Νορβηγικής εφημερίδας, η οποία υπενθυμίζουμε ότι δεν τα έχει πάρει από το WikiLeaks.

Το 2006 αρκετός κόσμος είχε ξεσηκωθεί όταν είχε αποκαλυφθεί ότι η CIA προχωρούσε σε απαγωγές και μυστικές μεταφορές κρατουμένων σε ιδρύματα που δεν βρίσκονταν σε Αμερικανικό έδαφος ώστε να γίνονται βασανισμοί και ακραίες ανακρίσεις χωρίς να χρειάζεται να τηρούνται οι νόμοι.

Στο De Wielt σήμερα διαβάζουμε ότι τουλάχιστον 24 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω του τουρκικού αεροδρομίου του Ιντσιρλίκ από το 2002 μέχρι το 2006 παρά τις επίσημες διαψεύσεις της Τουρκικής κυβέρνησης. Στο διπλωματικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 8 Ιουνίου του 2006 ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Ross Wilson, ζητούσε από τους Αμερικάνους αξιωματούχους που θα επισκέπτονταν την Άγκυρα να έδινε άδεια για νέες μυστικές πτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου