Μετάφραση από το AlterNet, με την άδεια του.
Η τάση παραπληροφόρησης που εμφανίζεται στα ΜΜΕ-επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα έκδηλη στην κάλυψη του WikiLeaks. Όπως επεσήμανε ο Glenn Greenwald (σ.μ.: δημοσιογράφος του Salon) τα κατεστημένα ενημερωτικά μέσα παπαγαλίζουν καμπάνιες συκοφάντησης κατά της ιστοσελίδας αποκαλύψεων WikiLeaks και του ιδρυτή της, Julian Assange, βοηθώντας στην διαιώνιση ψεμάτων και παρεξηγήσεων που δεν εξαφανίζονται ασχέτως αν η αλήθεια έχει γίνει γνωστή, αν εναντιώνονται στην κοινή λογική ή αν έχουν δημοσιευτεί οι πληροφορίες που τα διαψεύδουν.
Ακολουθούν ορισμένες ψεύτικες ιστορίες που συνεχίζουν να εμφανίζονται στις εφημερίδες και στα ερτζιανά:
1. Υπάρχουν φόβοι ότι οι αποκαλύψεις του WikiLeaks θα οδηγήσουν σε θανάτους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι αποκαλύψεις του WikiLeaks έχουν κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές. Για την ακρίβεια, ακριβώς πριν δημοσιευτούν τα τηλεγραφήματα αξιωματικοί του Πενταγώνου παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ενδείξεις για φόνους ανθρώπων εξαιτίας των προηγούμενων αποκαλύψεων του WikiLeaks (και σε αντίθεση με το CableGate τα τηλεγραφήματα για το Αφγανιστάν δεν επεξεργάστηκαν).
Αυτό δε σημαίνει ότι η δημοσίευση των μυστικών αρχείων της κυβέρνησης δεν μπορεί να ζημιώσει με κάποιο τρόπο κάποιον, κάπου, κάποτε. Ωστόσο η μη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων με αυτή την πρόφαση είναι κάτι που δεν μπορεί να ζητάει μια κυβέρνηση που εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις -πολλές από αυτές μυστικές- που έχουν οδηγήσει στον θάνατο αμάχων.
2. Διαδίδοντας το ψέμα ότι το WikiLeaks δημοσίευσε όλα τα τηλεγραφήματα. Το WikiLeaks έχει δημοσιεύσει λιγότερο από 2000 από τα 251.857 τηλεγραφήματα που έχει στην κατοχή του. Οι δημοσιεύσεις γίνονται σε συνεργασία με μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης που περιλαμβάνουν τους Guardian, El Pais και τη Le Monde τα οποία διενεργούν την επεξεργασία προκειμένου να προστατευθούν οι ταυτότητες των προσώπων, οι ζωές των οποίων θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από τις αποκαλύψεις. Το AP έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για την διαδικασία που ακολουθείται αλλά αυτό δεν σταμάτησε τους επικριτές του WikiLeaks από το να το κατηγορούν για «αδιάκριτη» δημοσίευση των εγγράφων -κάτι που τα περισσότερα μέσα επανέλαβαν άκριτα.
Ο Greenwald αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι έχουν πολεμήσει αυτό τον μύθο περί της δημοσίευσης χωρίς την προηγούμενη λήψη μέτρων για την προφύλαξη των ανθρώπινων ζωών αλλά το θέμα επανέρχεται συνεχώς. Μόλις αυτή την εβδομάδα το NPR (National Public Radio) εξέδωσε επιστολή στην οποία ζητούσε συγνώμη για όλες τις φορές που συντελεστές ή επισκέπτες ανέφεραν ψευδώς ότι το WikiLeaks δημοσίευσε χωρίς έλεγχο όλα τα τηλεγραφήματα.
3. Το ψέμα σύμφωνα με το οποίο ο Assange έχει διαπράξει έγκλημα σχετικό με το WikiLeaks. Το Υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ κάνει ότι μπορεί προκειμένου να καταλογίσει ένα έγκλημα στον Assange. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει καταπατήσει κανένα νόμο. Ο Assange δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ, δεν εργάζεται για την Αμερικάνικη κυβέρνηση και τα έγγραφα που δημοσίευσε έχουν αποκτηθεί από κάποιον άλλο. Όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο Greenald ο Νόμος δεν απαγορεύει την δημοσίευση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων με πληροφορίες. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε εκατοντάδες δημοσιογράφοι θα βρίσκονταν σήμερα στη φυλακή.
Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να εφεύρει μια νομική δικαιολογία προκειμένου να ζητήσει την έκδοση του Assange τα ΜΜΕ βοηθάνε υπονοώντας ότι είναι κάποιου είδους εγκληματικός εγκέφαλος. Μεγάλα δίκτυα συνεχίζουν να φιλοξενούν καλεσμένους που κατηγορούν τον Assange για εγκληματική συμπεριφορά χωρίς να αναφέρουν ποιο είναι το έγκλημα. Σε ένα διασκεδαστικό debate μεταξύ του συμβούλου ασφαλείας του Bush, Frand Townsend και του δημοσιογράφου Glenn Greenwald που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της Jessica Yellin, ο Greenwald επανειλημμένως απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι ο Assange «επωφελήθηκε» από τις «εγκληματικές» του πράξεις.
Η προσπάθεια καθιέρωσης του Assange ως εγκληματία -με αιχμή του δόρατος τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών αξιωματούχων που στηρίζονται από τα μέσα ενημέρωσης- μπορεί να επηρεάσει με ανατριχιαστικό τρόπο τους πληροφοριοδότες του μέλλοντος.
4. Η άρνηση αποδοχής του WikiLeaks ως δημοσιογραφική επιχείρηση. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλες αυθεντίες συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το WikiLeaks δεν είναι δημοσιογραφικό μέσο, παρόλο που έχει κάνει την αποκάλυψη της δεκαετίας. Κι όμως οι περισσότερες δραστηριότητές του είναι ταυτόσημες με των άλλων μέσων ενημέρωσης. Το WikiLeaks παραλαμβάνει μυστικά από ανώνυμες πηγές και μετά τα αποκαλύπτει δημόσια. Η δημοσιογραφία δεν αξίζει αν δεν λειτουργεί ως σύστημα ελέγχου ισορροπιών μεταξύ των κυβερνήσεων και της ελευθερίας του Τύπου. Επιπλέον, ένας δημοσιογράφος πριν προβεί στις αποκαλύψεις επιμελείται τα απόρρητα έγγραφα και κάνει επιλογή του κατάλληλου υλικού, ότι ακριβώς δηλαδή κάνει και το WikiLeaks όταν αποκρύπτει ορισμένα τμήματα των εγγράφων.
Εφόσον η δράση του WikiLeaks εμπίπτει στην «1η Τροπολογία» (σ.μ. Στην 1η Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος αναφέρεται ότι το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να θεσπίσει κανένα Νόμο για τον έλεγχο της ελευθερίας του λόγου, ή του Τύπου) όλοι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι εξοργισμένοι με τις προσπάθειες της Αμερικανικής κυβέρνησης. Αν το WikiLeaks διωχθεί ποινικώς για την λειτουργία δημοσιογραφικής επιχείρησης ποια δικαιώματα των δημοσιογράφων θα χαθούν στο μέλλον; Ένα από τα πιο σεβαστά δημοσιογραφικά ιδρύματα στον κόσμο, το Πανεπιστήμιο Columbia Graduate School of Journalism αντιδρά: Νωρίτερα αυτό τον μήνα 20 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama και τον Γενικό Εισαγγελέα, Eric Holder, προειδοποιώντας ότι η άσκηση δίωξης κατά του WikiLeaks «θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τους δημοσιογράφους σε κάθε μέσο και θα επηρεάσει τρομακτικά την ερευνητική δημοσιογραφία αλλά και άλλες δραστηριότητες που προστατεύονται από την 1η Τροπολογία ... Η ποινική δίωξη στην περίπτωση του WikiLeaks θα βλάψει σημαντικά την θέση της Αμερικής παγκόσμια όσον αφορά την προστασία του Τύπου και θα αποθαρρύνει τους δημοσιογράφους που εμπνέονται από τις αρχές του έθνους».
Το ίδρυμα Walkley, ένα δημοσιογραφικό ίδρυμα που εδρεύει στην πατρίδα του Assange, την Αυστραλία, το είπε πιο συνοπτικά στη δική του επιστολή στήριξης του WikiLeaks: «Η επιθετική προσπάθεια να κλείσει το WikiLeaks, οι απειλές άσκησης ποινικής δίωξης σε μέσα που δημοσιεύουν διαρροές και η πίεση σε εταιρίες που καλούνται να διακόψουν τις εμπορικές συμφωνίες με το WikiLeaks αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία που βασίζεται σε έναν ελεύθερο και ατρόμητο Τύπο».
5. Η άρνηση σχέσης μεταξύ των «Εγγράφων του Πενταγώνου» του Ellsberg και του WikiLeaks παρά την υποστήριξη του ίδιου του Ellsberg προς το site.Το 1969 ο Daniel Ellsberg φωτοτύπησε μυστικά απόρρητα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η κυβέρνηση του Johnson είχε πει ψέματα στον κόσμο σχετικά με τις πιθανότητες νίκης στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ γνώριζε εξ αρχής ότι αυτές ήταν ισχνές έως και ανύπαρκτες. Το 1970 ο Ellsberg απογοητευμένος από την απελπιστική κατάσταση άρχισε να κυκλοφορεί τα έγγραφα, πρώτα στους αμερικάνους γερουσιαστές και στη συνέχεια στους New York Times που προχώρησαν στη δημοσίευσή τους με πρωτοποριακή σειρά άρθρων, τα οποία οδήγησαν τελικά στη λήξη του πολέμου... και στον Nixon. Με τον τρόπο αυτό τα έγγραφα βοήθησαν στο τέλος ενός άδικου πολέμου που πραγματοποιήθηκε στο όνομα του αμερικάνικου λαού.
Σε ένα παράλληλο σενάριο, το WikiLeaks σε συνεργασία με τους Times και τα άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύει έγγραφα του Πενταγώνου που αποκαλύπτουν πληροφορίες και μυστικά που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν άδικες πράξεις που πραγματοποιούνται στο όνομα του αμερικάνικου λαού χωρίς ο ίδιος να έχει γνώση. Ο υποτιθέμενος πληροφοριοδότης, Bradley Manning, -σε αυτή την περίπτωση έχει τη θέση του Ellsberg-, αφού κατ αναλογία αν οι συνομιλίες μεταξύ αυτού και του Adrian Lamo που δημοσιεύτηκαν στο Wired είναι αληθείς, η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε από μια συντριπτική ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης: «θέλω ο κόσμος να δει την αλήθεια άσχετα με το ποιος είναι επειδή χωρίς την πληροφόρηση δεν μπορεί κανείς να παίρνει συνειδητές αποφάσεις».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ellsberg εμφανίστηκε στο Colbert Report και εξήρε τον Manning: «Αν ο Bradley Manning έκανε αυτό για το οποίο κατηγορείται, τότε είναι ήρωας και νομίζω ότι προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα του» δήλωσε ο Ellsberg: «Δεν ζούμε στο χάος, είμαστε μέρος του κόσμου. Ισχυρίζομαι ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια μυστικά. Ισχυρίζομαι όμως επίσης ότι εισβάλαμε στο Ιράκ παράνομα επειδή δεν είχαμε έναν Bradley Manning τότε».
6. Κατηγορώντας τον Assange ότι αποκομίζει κέρδος από το WikiLeaks. Οι εφημερίδες αυτή την εβδομάδα γέμισαν με αναφορές σχετικά με την συμφωνία του Assange για την συγγραφή ενός βιβλίου με ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο. Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν τα κατεστημένα ΜΜΕ, όπως το CNN, στο να περιπαίζουν τον Assange και να του καταλογίζουν «κερδοσκοπικές» βλέψεις από την δημοσίευση των τηλεγραφημάτων παρά την αντι-εταιρική ιδεολογία του. Στην συνέντευξη του CNN που αναφέρθηκε και προηγουμένως η Jessica Yellin ρώτησε τον Glenn Greenwald αν έχει «ενδοιασμούς τώρα που γίνεται γνωστό ότι ο Assange θα κερδίσει χρήματα από τις διαβαθμισμένες πληροφορίες» Ο Greenwald επεσήμανε ότι ο Assange καθόλου δεν επωφελείται από την διαρροή των εγγράφων, αλλά μάλλον προσπαθεί να καλύψει τα νομικά έξοδα που προκύπτουν αφού κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο τον έχουν πάρει στο κυνήγι. Ο Greenwald επεσήμανε επίσης ότι το να προσπαθείς να κερδίσεις χρήματα από τη δημοσιογραφία είναι μάλλον συνηθισμένο στο επάγγελμα. Ο Bob Woodward, για παράδειγμα, έχει γράψει αρκετά βιβλία βασισμένα σε απόρρητες πληροφορίες.
7. Αποκαλώντας τον Assange τρομοκράτη. Πριν κάποιες μέρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, μέρος της διακυβέρνησης που έχει κλιμακώσει τον καταστροφικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, προσχώρησε στις θέσεις του Mitch McConell και της Sarah Palin αποκαλώντας τον Assange «τρομοκράτη».
Απ΄ όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής οι διαρροές του Assange δεν έχουν σκοτώσει κανέναν ούτε έχουν απειλήσει με διάπραξη βίας για την προώθηση πολιτικής ατζέντας που είναι και ο ορισμός της τρομοκρατίας. Παρόλα αυτά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να προσπαθούν να συνδέσουν τον Assange με την τρομοκρατία στην συνείδηση του κοινού.
8. Μειώνοντας τη σημασία των τηλεγραφημάτων. Παρόλο που μόνο ένα μικρό μέρος των τηλεγραφημάτων έχουν αποκαλυφθεί, πολλοί αναλυτές προωθούν την ιδέα ότι οι αποκαλύψεις δεν περιέχουν «τίποτα το καινούριο» και για το λόγο αυτό δεν έχουν καμία αξία. Αλλά ακόμα και τα τηλεγραφήματα που έχουν έρθει στο φως μέχρι στιγμής περιέχουν σημαντικές αποκαλύψεις για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Ακολουθούν ορισμένες μόνο από τις υποθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί από τα έγγραφα:
- Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ δρουν μέσα στο Πακιστάν
- Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να θωρακίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράκ.
- Γίνονται μυστικοί βομβαρδισμοί στην Υεμένη
- Αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της Ονδούρας
- Οι ΗΠΑ πίεσαν την Ισπανία προκειμένου να μην ασκηθούν διώξεις σε βασανιστές την εποχή της διακυβέρνησης του Bush
- Οι ΗΠΑ απείλησαν να προβούν σε αντίποινα κατά της Ευρώπης όταν η τελευταία αρνήθηκε να επιτρέψει τις βιολογικές καλλιέργειες
- Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικων δρα παγκόσμια και πέραν της δικαιοδοσίας της
- Η Shell έλεγχε την Νιγηριανή κυβέρνηση
Η υπόσχεση ότι η επόμενη αποκάλυψη θα στοχεύει μια τράπεζα των ΗΠΑ και ότι θα έχει επίδραση αντίστοιχη με τις αποκαλύψεις για την Enron, σύμφωνα με τον Assange, προμηνύει βέβαια ότι ουσία των πληροφοριών που δεν έχουμε δει ακόμα θα μπορούσε να είναι εκρηκτική. Και αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τον αμερικανικό λαό.
AlterNet
Από τους Julianne Escobedo, Shepherd και Tana Ganeva, AlterNet
Δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, Τυπώθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 2011
Διεύθυνση πρωτότυπου: http://www.alternet.org/story/149369/ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου