Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Από το Wobblies στο WikiLeaks. Mια σκοτεινή σελίδα της αμερικανικής ιστορίας.

Έάν οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία περί κατασκοπείας του 1917 για τη δίωξη του δημιουργού του WikiLeaks, θα επιστρέψουν σε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας τους, προειδοποιούν αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το διαβόητο Espionage Act δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει περιστατικά κατασκοπείας την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Σχεδόν αμέσως όμως χρησιμοποιήθηκε για τον «εσωτερικό εχθρό» των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σανεργαλείο για τη δίωξη και τη διάλυση του



νεαρού τότε σοσιαλιστικού κόμματος αλλά και του προοδευτικού συνδικάτου Βιομηχανικών Εργατών (Wobblies).

Η σχετική νομοθεσία έδωσε στην κυβέρνηση του προέδρου Ουίλσον τη δυνατότητα να συλλαμβάνει και να φυλακίζει ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, συνδικαλιστές αλλά ακόμη και δημοσιογράφους που δεν ακολουθούσαν τις εντολές της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά ο νόμος δεν περιορίζεται σε περιπτώσεις κατασκοπείας αλλά μπορεί να εφαρμοστεί για την απαγόρευση δημοσίευσης κάθε πληροφορίας που θα μπορούσε να «τραυματίσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 1971 η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιήσε τη σχετική νομοθεσία εναντίον του Ντάνιελ Έλσμπεργκ ο οποίος έφερε στο φως απόρρητα έγγραφα του Αμερικανού Πενταγώνου που παρουσίαζαν το βρώμικο πρόσωπο του αμερικανικού πολέμου στο Βιετνάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου