Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

«Καμία συμφωνία με το Ισραήλ» λέει ο Julian Assange

Σε μια συνέντευξή του ο Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks ανέφερε ότι όχι μόνο δεν έχει καμία συμφωνία με το Ισραήλ για την μη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων που σχετίζονται με αυτό αλλά και ότι στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσει στη δημοσίευση πολλών διαβαθμισμένων εγγράφων. Τα έγγραφα αυτά έχουν να κάνουν με τον πόλεμο του 2006 στο νότιο Λίβανο αλλά και την δολοφονία τους στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Μπαχμπούχ, ο οποίος φέρετε να εκτελέστηκε στο Ντουμπάι από στελέχη της Μοσάντ.



Ο Assange απάντησε έτσι στη φημολογία περί συμφωνίας του WikiLeaks με το κράτος του Ισραήλ για την μη δημοσίευση των σχετικών τηλεγραφημάτων. Ο Αυστραλός θα καλείται όλο και πιο συχνά να απαντήσει σε τέτοιες ερωτήσεις αφού η πολύ χαμηλή ροή διαρροής των διπλωματικών εγγράφων εγείρει ερωτηματικά σε αρκετούς.

Η δημοσίευση των τηλεγραφημάτων αποτελεί μια δημοσιογραφική εργασία, ωστόσο ο έλεγχος της ροής των εγγράφων μπορεί να χαρακτηριστεί και πολιτική, αφού ενέχει στοιχεία τακτικής. Φανταστείτε π.χ. να δημοσιευτούν ζουμερά τηλεγραφήματα σε μια χώρα σε προεκλογική περίοδο ή και ακόμα χειρότερα μετά από αυτή που θα αποκαλύπτουν πληροφορίες για έναν από τους διεκδικητές.

Ο διευθυντής του Guardian πριν από ένα μήνα είχε δικαιολογήσει την μικρή ροή λέγοντας ότι τα έγγραφα χρειάζονται επεξεργασία και διαλογή. Μένει τώρα στο WikiLeaks να φανεί αντάξιο των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου